کوه نمکی جاشک که با نام‌های کوه نمک جاشک و گنبد نمکی دشتی نیز شناخته می‌شود، ناحیه وسیع و مرتفعی در کوه جاشک است. این گنبد از بزرگ‌ترین، فعال‌ترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه به شمار می‌آید و به‌عنوان تنها اثر طبیعی ملی استان بوشهر، در سال ۱۳۸۸ به ثبت رسیده است. 

چشم انداز طبیعت جاشک

کوه نمکی جاشک با دارا بودن چشم‌اندازهای زیبای زمین‌شناسی، انواع سنگ‌های مختلف، غارهای طبیعی و طبیعت بکر درون آن‌ها، آبشارکوه‌ها و آویزه‌های نمکی نه‌تنها چشم هر بیننده‌ای را می‌نوازد، بلکه بهترین محل برای محققان علاقه‌مند به علم زمین‌شناسی است. رنگ سفید نمک‌های طعام گنبد به منطقه جلوه‌ای زیبا بخشیده است، به‌نحوی که از جاده خورموج دیر به‌صورت یک کوه برفی زیبا در بخش شرقی دشت برهنه ظاهر می‌شود.

گنبد نمکی جاشک کجاست؟

گنبد نمکی جاشک در استان بوشهر در فاصله ۵۵ کیلومتری شهر خورموج و ۱۵ کیلومتری شهر کاکی قرار دارد. وسعت کوه نمک مطابق با نقشه ۳ هزار و ۶۶۶ هکتار است و يکي از جاذبه‌های طبيعي استان بوشهر به شمار مي‌رود.

اين گنبد حد فاصل دو شهرستان دشتی و دیر است. راه دسترسی به گنبد از سمت شرقی از فاصله ۳ کیلومتری بعد از روستای گنخک و از سمت شرقی گنبد بعد از پل روستای کردلان جاده ی خاکی را به سمت گنبد پیش گرفته تا به پای کوهپایه‌های گنبد برسیم. (نمایش روی نقشه)

 آب و هوای جاشک

اين منطقه کوهستاني بوده و به علت شرايط خاص توپوگرافی و اقليمی فاقد هرگونه چشمه‌های آب شيرين، آبشخور و چاه است. و تنها غارهای نمکی و چشمه‌های نمکي به تعداد فراوان وجود دارد. کوه نمک جاشک در محدوده درويشی ‌رودخانه‌مند قرار گرفته است. بخش‌هايي از گنبد نمکي کاکي که داراي نمک است فاقد هر گونه پوشش گياهي است اما بيشتر لايه‌هاي سازنده آن آهکي است که از ميان کوه نمک سربرآورده و از پوشش گياهي بسيار خوبي برخوردار است. و در دامنه هاي کوه نيز گياهان مقاوم به شوری مشاهده می‌شود. پوشش گياهي منطقه شامل گون، گيشدار و قيچ است که در فصل زمستان و بهار انواع گياهان يک‌ساله سطح زمين را مي‌پوشاند و زيبايي خاصی به آن می‌بخشد. همچنين در دره‌هايی که از نمک‌زارها در امان مانده‌اند، درختچه‌های کنار و اشک به فراوانی ديده می‌شود.

یخچال های بانمک جاشک

يخچال‌هاي نمکی از جمله پديده‌های زيبای گنبد نمکی دشتی به شمار می‌رود. و در ناحيه شمال غربی گنبد به وضوح ديده می‌شود. اين يخچال‌ها حاصل حرکت ثقلی توده‌های نمکی در جهت شيب زمين هستند. و در حاشيه کناره گنبد تشکيل می‌‌شوند. و به دليل مشابهت آن با يخچال‌های يخی به اين نام شهرت يافته اند.

ایرانگردی در زمستان

 آبشارهای زیبا و بانمک

آبشارهای زيبای نمکی از ديگر ويژگی‌های گردشگری گنبد نمکی دشتی است. که چهره‌ای بسیار زيبا و دلنشين به آن بخشيده است. اين آبشارها مسير طبيعی جريان آب گنبد هستند. و در فصول کم آبی به واسطه تبخير کامل آب، بلورهای زيبای نمکی ضخيمی در جهت جريان و به ويژه در مسير آبشارها ايجاد شده است. و منظره تماشايي آبشار نمکي را ايجاد کرده است. اين پديده نادر در اواسط بهار تا تابستان و پایيز ديده می‌شود.

غارهای نمکی جاشک

 غارهاي نمکی از دیگر جلوه‌های تماشايی گنبد نمکی دشتی است. اين غارها که بر اثر انحلال رسوبات نمکی ايجاد مي‌شوند، در جای جای گنبد ديده می‌شوند. در بخش‌های داخلی اين غارها بلورهای زيبای نمک به صورت استلاگميت و استلاکتيت جلوه‌ای ديدنی به غارها بخشيده است.

تخت دیو

تخت ديو يکي از زيباترين پديده‌های فرسايشی گنبد دشتی است. که به دليل اختلاف در ميزان فرسايش‌پذيری سنگ‌ها به صورت ستون‌هايی در ميان نمک‌های گنبد ظاهر شده‌اند.

بلورهای رنگارنگ و بانمک جاشک

 بلورهای زيبای نمک و بسياری کانی های غير سيليکاته نظير پيريت و فلورين با تنوع رنگ و جلای فلزی و غير فلزی آنان خيره‌کننده چشمان هر بيننده‌ای است. گنبد نمکی دشتی ميزبان کانی‌ها و بلورهای زيبای فراوانی است که در پهنه گنبد گسترده‌اند. تنوع رنگ نمک‌های صنعتی گنبد پديده‌ای شگفت‌انگيز است. که در هيچ جای استان بوشهر مشابه آن را نمی‌توان يافت.

رنگ‌های متنوع قرمز، قهوه‌ای، سفيد، زرد، سياه و نارنجی نمک‌ها يکی از ويژگی گنبد دشتی است که نقش مهمی در جذب گردشگران دارد. پلايا از پديده‌هاي زيباي فرسايش حاصل از گنبد‌هاي نمکي است که در دشت‌هاي دامنه‌اي پايين دست گنبدها به دليل شور بودن آب‌هاي فصلي حاصل از اين گنبدها و سيلان آن روي دشت و تمرکز در نواحي خط‌القعر آبرفت‌ها به صورت پهنه‌هاي نمکي ايجاد مي‌شود.

 دره گل کلم

دره گل‌ کلم یکی از جالب‌ترین دیدنی‌های کوه نمکی جاشک است. سراسر سطح دره را نمک‌هایی پوشانیده‌اند که به‌صورت گل کلم هستند. ابعاد این گل کلم‌های نمکی با یک‌دیگر متفاوت است و برخی از آن‌ها به‌صورت شکوفه‌هایی شکوفا به‌نظر می‌آیند.

چشمه‌های نمکی

این چشمه‌ها در واقع نبض حیات گنبد نمکی جاشک هستند. از دل چشمه‌ها آب شور از اعماق زمین به سطح آن راه می‌یابد. این چشمه‌ها را در جای‌جای محدوده می‌توان دید. بدون چشمه‌های نمکی، گنبد نمکی جاشک به پایان خود می‌رسد.

اثر طبیعی ملی

کوه نمکی جاشک به عنوان تنها اثر طبیعی ملی استان بوشهر در سال ۸۸ به ثبت رسیده و اکنون در اختیار محیط زیست قرار گرفته است. مهمترین خصوصیات بارز و متفاوت کوه نمکی جاشک به نوع نمکهای این کوه نمکی، گنبدها و غارهای منحصر به فرد، آبشارها، بلورها و … مي توان اشاره داشت.

پوشش گياهی

به علت وجود آب و هواي خاص و باران كم و ناكافي و نهايتاً نوع خاك نامرغوب ، منطقه گنبد نمکی جاشک از نظر پوشش گياهي غنی نمی باشد. و بطور كلي شامل گياهان درختي و درختچه اي نظير كنار- بنه- كلخونگ – كهور- بادم كوهي و گز و گونه هاي بوته اي گرامينه و درمنه – خارشتر- گون – افدرا و گياهان شور پسند مي شود .

حيات وحش

از نظر حيات وحش جانوري گنبد نمکی جاشک در حد متوسط مي باشد .در گذشته شامل كل و بز، قوچ و ميش و آهو بوده كه امروزه تنها كل و بز ، روباه، شغال  وكفتارو پرندگاني نظير باقرقره ، كبك، تيهو، زنبورخورها، پرستوها، بادخورك، گنجشكها و سهره ها مي باشد. همچنين  تنوع خزندگان در اين كوه بالا است .

وضعیت اجتماعی

حاشيه نشينان کوه  نمکی جاشک اكثرا  مشغول كشاورزی و دامداری می باشند .

 در پایان…

کوه نمکی یا گنبد نمک جاشک ناحیه‌ای وسیع و مرتفع از شمال غرب کوه های جاشک منتهی‌الیه جنوبی رشته کوه زاگرس، حدفاصل شهرستان دیر و دشتی در استان بوشهر، یکی از بزرگ‌ترین و فعالترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه و از جاذبه‌های طبیعی استان بوشهر است. پاییز و زمستان بهترین زمان سفر به جنوب ایران است. چنانچه آهنگ سفر به جنوب کشور و بوشهر را دارید، بازدید از طبیعت زیبای نمکی را از دست ندهید. آژانس هواپیمایی قصرشیرین در تهران برگزارکننده انواع تورهای داخلی و خارجی و فروش بلیط هواپیما در خدمت شما هم میهنان گرامی است.